Eerste hulp bij tegels kiezen

Een nieuwe badkamer, keurig terras of een frisse backsplash in de keuken? Eens in de zoveel tijd is dat voor elk huis een realiteit. Net zoals het gastentoilet opfrissen of de leefruimte van een nieuwe vloer voorzien. Het zijn allemaal klussen waarbij tegels een sleutelrol spelen. En jouw keuze daarin ook. Met deze vier tips ben je alvast goed op weg en heb je straks zeker de juiste tegel in handen.

Kies je vorm en kleur

Een goed begin is het halve werk! Welke ruimte ga je onder handen nemen en welke tegels heb je van tevoren al op het oog? Passen die tegels bij de rest van je huis, of wil je deze kamer juist een heel andere look geven? Er is voor ieder wat wils. Momenteel zijn betonlook tegels erg trendy, maar ook parketlook tegels zijn nog altijd in trek. Je zult ook moeten kiezen welk formaat tegel je wilt. Afhankelijk van het formaat en de kleur kan je een ruimte meer rust geven of juist drukker laten aanvoelen. Hierin kan een verkoper je gepast advies geven, rekening houdend met het beeld of de wensen die je voor ogen hebt.

Meten is weten

Of je nu een perfectionist bent of liever alles op z’n beloop laat, als het op klussen aankomt kun je er niet omheen: opmeten. Meet alle oppervlaktes van je ruimte op en maak de rekensom. En dan nog eens. Is dat precies wat je nodig hebt? Nee. Bij het tegelen wordt er immers flink wat maatwerk toegepast en daarbij gaat er altijd een deel van de tegels verloren. Ga dus nooit voor het precieze aantal vierkante meters, maar koop ongeveer 10% extra. Per formaat van tegel en de vorm van de ruimte is het percentage ook nog eens afhankelijk. Je overlegt dit best even met een verkoper die je hierin zal bijstaan voor het uitrekenen van jouw benodigde aantal tegels. Tegels die overblijven kun je altijd bewaren en later nog gebruiken als er onverhoopt eentje beschadigd zou raken.

VOLDOENDE STOCK

Te nipt inkopen is geen goed idee. Hoe geweldig je een partij tegels ook vindt, laat je er niet door verleiden als de verkoper jou niet kan garanderen dat er nog meer van beschikbaar is. Want wat gebeurt er als jouw bouwproject onverwacht tegels tekort komt of als een deel van je tegelvoorraad zou sneuvelen? Kies daarom een leverancier die jouw tegels in zeer grote hoeveelheden op voorraad heeft. Bij Billa hebben wij het voordeel dat we van een groot aantal tegels per serie en per kleur meer dan 8.000m² op stock zetten in ons magazijn te Spanje. En: in exact dezelfde kleurtint en kaliber. Want heel wat leveranciers krijgen misschien wel een bijbestelling geregeld, maar het gebeurt helaas vaak dat de koper dan toch een kleurverschil constateert zodra de eerste en tweede batch naast elkaar worden gelegd. Ook bij Billa is het mogelijk dat wanneer er een productie uitgeput is - hoewel de kans zeer klein is- er kleurverschil is wanneer wij van een nieuwe productiebatch tegels moeten vervoeren, daarom adviseren we toch altijd om zeker wat extra te bestellen bij jouw eerste order.

LAAT JE ADVISEREN

Zaken die in eerste instantie onbelangrijk lijken te zijn – denk maar aan de kleur van de voegen of de legrichting van de tegels – maken uiteindelijk een heel groot verschil in hoe je badkamer of keuken oogt. Neem dus zeker de tijd om deze dingen te overwegen en met de verkoper te bespreken, nog voordat je je materialen inkoopt. Denk ook na over het plaatsingsmateriaal zoals, primers, lijm, voegsel, clips, stopprofielen of onderhoudsproduct voor na het plaatsen… Voor elke ruimte heb je andere normen waar je rekening mee dient te houden zoals plaatsing op vloer of wand, type ondergronden, zuigende of niet zuigende ondergronden, vochtige ruimtes, wel of geen vloerverwarming enz... Ook hierin zullen wij je zo goed mogelijk adviseren welke producten je zeker niet mag missen om levenslang plezier te hebben van de door jouw gekozen prachtige tegels.

Wil je je graag verdiepen in het tegelaanbod van vandaag?

We heten je van harte welkom in een van onze Billa-showrooms.

Vind onze showrooms