Kwaliteitstegels nodig? Je herkent ze aan deze 7 kenmerken.

Tegels vind je overal. Toch kan de kwaliteit van tegel tot tegel verschillen, en dat maakt ook een verschil in jouw bouw- of renovatieproject. Sommige leveranciers bieden zowel 1e keus-tegels als 2e keus-tegels aan, dus je bent lang niet altijd van kwaliteit verzekerd. We sommen de kenmerken van kwaliteitstegels voor je op, zodat je straks een weloverwogen keuze kunt maken:

Perfect glazuur

De glazuurlaag op je tegels mag geen foutjes vertonen. Dat betekent dat kleine scheurtjes, putjes of andere oneffenheden eigenlijk al genoeg reden zijn om een partij tegels links te laten liggen. Eigenlijk hoort elke glazuurlaag perfect ondoordrongen te zijn.

Gerectificeerd

Echt goede tegels zijn gerectificeerd. Dat is een chique woord, maar betekent gewoon kaarsrecht afgesneden tegelranden. Er zijn maar weinig tegels die mooier lijken met een ongerectificeerde rand. Voor gerectificeerde tegels betaal je doorgaans iets meer, maar het verschil zie je echt. Goede tegels zijn trouwens ook perfect plat.

Kwaliteitstegels nodig? Je herkent ze aan deze 7 kenmerken.
Kwaliteitstegels nodig? Je herkent ze aan deze 7 kenmerken.

Geen kleurverschil

Tegels worden in batches gemaakt door de producent. Daardoor kan er kleurverschil ontstaan tussen verschillende partijen. Dat mag bij kwalitatieve tegels eigenlijk niet of nauwelijks te zien zijn. Bij Billa zetten we alles op alles om dat risico te beperken. Zo kopen we extra grote partijen in, zodat jij als klant altijd extra tegels van dezelfde batch kan kopen.

Eerlijke prijs

Tja, geld zegt niet alles. Maar je mag er vanuitgaan dat een tegelpartij van tien euro per vierkante meter weinig kwaliteit met zich meebrengt. Helaas zijn er steeds vaker producenten die hun tegels goedkoop buiten Europa laten produceren. Die tegels worden sneller gebakken en voldoen niet aan alle kwaliteitseisen. Hierdoor wordt het tegelleggen erg moeilijk en kunnen je tegels sneller slijten of breken in het dagelijkse gebruik. Bij Billa dragen we prijs-kwaliteit hoog in het vaandel en laten we al onze tegels in Spanje (en Italië) produceren. Altijd bij dezelfde, vertrouwde fabrikanten. Dat is een pak duurzamer.

Weinig absorptie

Een tegel die weinig absorbeert, is van hogere kwaliteit. Als een tegel erg poreus is, neemt hij meer water op, en dat is nu net niet wat je van een tegel wilt. Minuscule gaatjes in het oppervlak van de tegel kunnen water doorlaten en niet alleen voor vochtplekken op de achterliggende muur zorgen, maar ook de kleur van de tegel aantasten. Een mooi, effen glazuur met weinig porositeit is dus heel belangrijk.

Gewicht

Een kleiner tegeltje weegt natuurlijk minder, en ook qua dikte zit er veel verschil tussen de ene en de andere tegel. Maar zelfs het kleinste tegeltje moet een gezond gewicht hebben. De algemene regel luidt: hoe zwaarder de tegel, hoe beter. En van dezelfde partij moeten alle tegels even dik zijn. De dikte en zwaarte van een tegel is bovendien vaak afgesteld op het beoogde gebruik: een vloertegel is vaak zwaarder en dikker dan een wandtegel, omdat een vloer meer slijtage moet verdragen.

De VERPAKKING

Tegels zijn vaak verpakt in kartonnen dozen of andere beschermende verpakkingen waarop de producent, het artikelsoort en nog andere gegevens vermeld staan. Hierdoor kun je de oorsprong van het product gemakkelijk herleiden. Alle tegels aangeduid met termen zoals A-kwaliteit, First Choice, of andere woorden gevolgd door 1 of A zijn doorgaans van de beste kwaliteit.

Zeker zijn van kwaliteit in je huis?

Bij Billa kennen we ons product én onze producent door en door. Kom onze Spaanse en Italiaanse tegels bekijken in een van onze showrooms!

Ontdek onze showrooms