Zelf vloertegels leggen? Zo pak je het aan!

Eerlijk is eerlijk: zelfs voor de handigste Harry’s en Henrietta’s is tegelen next level. Wat als je puzzel op het einde niet blijkt te kloppen? Of wat als het voegen niet gaat als verhoopt? Geen zorgen, want met het juiste stappenplan verloopt alles naadloos.

STAP 1: VOORBEREIDING

Sla je als een gek aan het tegelen? Dan is de kans wel héél groot dat je op het einde moet concluderen dat je overhaast te werk bent gegaan. Je tegels liggen niet kaarsrecht, de voegen zijn niet perfect glad, … Een goede voorbereiding is dus goud waard. Waar hou je best rekening mee?

  • Je kunt pas beginnen tegelen wanneer de basis goed zit. Zorg daarom voor een kurkdroge en vooral gladde ondergrond. In een nieuwbouwwoning moet je de chape minstens vier weken laten drogen. Heb je een oude vloer geëgaliseerd? Ook dan wacht je best enkele dagen.
  • Wil je een oude tegelvloer opnieuw betegelen? Dan moet je je vloer eerst ontvetten en er dan een primer overheen zetten. Dat zorgt ervoor dat de tegellijm zich goed hecht.
  • Kijk goed waar je de eerste tegel legt. Ligt die schuin? Dan zal de rest van je vloer ook niet mooi recht liggen! Begin nooit in de hoek, maar liever in het midden. Leg meteen een rij tegels neer om de indeling te bekijken. Vergeet niet om rekening te houden met de voegbreedte tussen de tegels (2 tot 10 mm).

TIP! Twijfel je? 

Maak dan een legplan voor het hele oppervlak. Zo zie je ook meteen waar er tegels afgesneden moeten worden.

  • Haal een goede tegelsnijder in huis om hoekjes en kantjes proper af te werken. Neem een tegel mee naar de bouwmarkt. Daar kunnen ze je helpen met het snijwiel. Een tegelsnijder hoef je trouwens niet te kopen; de meeste grote bouwmarkten verhuren zo’n machine.

Stap 2: lijmen

  • Is de vloer ontvet, stofvrij en kaarsrecht? Dan kan het échte werk beginnen. Vermeng de tegellijm met water en mix het goedje. Daarvoor kun je een roerijzer gebruiken. Laat even rusten en roer opnieuw tot je een gladde brij hebt.
  • Pak je truweel en smeer de lijm gelijkmatig uit. Let wel op dat je niet meteen je hele vloer insmeert, want tegellijm droogt snel. Wees ook niet té gul, want in een te dikke laag kunnen je tegels breken. Vervolgens doorkam je de lijm met een lijmkam of een getaande spaan.
  • Klaar? Leg de eerste tegel evenwijdig met de muur, in het midden van de te betegelen vloer. Klop zachtjes aan met een rubberen hamer en check met een waterpas of je tegel mooi recht ligt. Om de volgende tegels te plaatsen, maak je best gebruik van voegkruisjes. Zo ben je zeker dat je voegen overal even breed zijn.

Stap 3: voegen

Voegen lijken onbenullig, maar vergis je niet: ze bepalen niet alleen het uitzicht van je vloer, maar evengoed hoe lang je tegels lang meegaan. Hou je aandacht er dus goed bij. Voegen doe je wel pas wanneer de lijn helemaal droog is. Wacht dus minstens 24 uur voor je voegt. Hoe ga je te werk?

  • Maak de voegmortel klaar. Kijk goed op de verpakking hoeveel water je nodig hebt. Doe je er te veel bij, dan zal de mortel slecht drogen en uiteindelijk barsten of zelfs afbrokkelen.
  • Giet de brij uit over de vloer en smeer met een rubberen wisser de mortel tussen de tegels. Ga meerdere keren over de vloer, in verschillende richtingen. Zo vul je de voegen gelijkmatig.
  • De restjes mortel haal je gewoon weg met de rubberen wisser. Lijkt er een wit waas op je tegels te zitten? Ga dan voorzichtig met een zachte, vochtige spons over je vloer. Zo strijk je ineens de voegen mooi glad!

Stap 4: reinigen

  • Zijn de voegen kurkdroog? Haal dan de laatste sporen van de mortel weg met een droge doek. Dat gaat heel gemakkelijk. Wacht nog even met dweilen. Dat doe je best pas na 48 uur.

Nood aan deskundig advies?

Spring gerust binnen in een Billa-showroom.

Vind een showroom in je buurt